2010. november 20., szombat

Richelle Mead - A halál csókja (Vámpírakadémia 3.)

Rose Hathaway egy hónap múlva tölti be a tizennyolcadik életévét, közeledik nagykorúságának, és érettségijének időpontja is. Ez utóbbi feltétele egy kemény, hathetes terepgyakorlat, amit minden végzős dampyr testőrtanoncnak végre kell hajtania egy-egy főnemesi mora vámpír mellett. Rose nehezen összepontosít feladatára, hisz nem csak elhunyt barátja, Mason jár vissza kísérteni őt, még az a Viktor Daskov is feltűnik, aki korábban Rose barátnőjének, a lélekmágus Lissa Dragomirnak életére tört. Ráadásul a főnemesi diákok intrikáikkal akaratukon és tudtunkon kívül utat nyitnak a Szent Vlagyimir Akadémiába a gyilkos és kíméletlen élőhalott strigák előtt. Rose körül pedig egyre nagyobb a zűrzavar.

A második rész befejezése után azonnal hozzáfogtam a harmadikhoz, ami szerintem fantasztikus és lebilincselő (akárcsak az ezt megelőző részek), de én egy kicsit elfogult vagyok :).

SPOILER!!!
Adrian Ivashkov beköltözik a Szent Vlagyimir Akadémiába, hogy Lissával együtt tanulmányozzák a lélek mágiáját. Lissa és Adrian igen sok időt töltenek együtt, ami meglehetősen zavarja Lissa barátját, Christiant. Adrian érdeklődésének tárgya azonban nem Lissa, hanem Rose, aki nem veszi komolyan a mora nemes bókjait és célozgatásait, hiszen meg van róla győződve, hogy Adrian csak szórakozni akar vele, de a fiú szándékai ennél komolyabbak. Azonban Rose Dmitrij iránt érzett szerelme, nem múlik, csak egyre erősödik. Megegyeznek, hogy nem lehetnek együtt, de nem mindig tudnak uralkodni magukon. Ebben a részben szerelmük végre "beteljesedik". :)

Lissa ugyebár gyógyszereket szed depressziója ellen, ennek azonban az a mellékhatása, hogy nem tudja használni a lelket. A lány abbahagyja a gyógyszer szedését, és fokozott ellenőrzés mellett újra elkezdi használni a mágiát. Adrian segítségével felfedezik, hogy Lissa depressziója azért nem tér vissza, mert a sötét érzelmeket Rose átveszi tőle, így az ő lelkiállapota romlik. Rose Mason szellemét látja, ami miatt eleinte leginkább félelmet és bűntudatot érez. Labilis állapota miatt Rose egyik legfontosabb feladatát, a 6 hetes terepgyakorlatot többször is elszúrja. A terepgyakorlat során minden testőrtanoncnak egy morát kell védelmeznie 6 héten keresztül, miközben "strigák" (strigának öltözött testőrök) támadják meg őket. A testőrtanoncok teljesítményét pontozzák, és ez nagymértékben befolyásolja a jövőjüket. Rosenak az egész terepgyakorlat rosszul indul, mivel Lissa helyett Christiant osztják mellé, mondván, hogy Rosenak olyan személyt is meg kell tudnia védeni, akivel nincs közöttük kötelék.

Rose és Lissa az Udvarban töltenek néhány napot Viktor Dashkov tárgyalása miatt. Ez idő alatt Tatjana, a királynő, egy remek továbbtanulási lehetőséget ajánl fel Lissának, aki elfogadja azt. Tatjana Rosezal is elbeszélget, és közli a dampyr lánnyal, hogy az unokaöccsével, Adriannel folytatott viszonyát sürgősen fejezze be. Természetesen ez a viszony egyáltalán nem létezik. Megismerjük ebben a részben Ambrose-t, aki egy dampyr férfi szolga, az udvarban. Ez nagyon szokatlan, Rose-t teljesen megdöbbenti, hogy egy dampyr férfi nem testőrködik. Pletykák szerint Ambrose a királynő amolyan ágyas féléje is.

Az akadémiában létrejön egy kör (a Mana), amelynek tagjai olyan morák, akik a dampyr testőrök oldalán kívánnak harcolni. Olyan morákat vesznek be, akik tudnak bűbájt használni. Lissát is be akarják szervezni, de ő nem kíván a kör tagja lenni, és tagadja, hogy képes a bűbájhasználatra, ezért erőszakkal próbálják rávenni, hogy bűbájt használjon. (Támadóit bűbájjal le tudná állítani.) De Rose a kötelék segítségével időben érzékeli, hogy Lissa bajban van, és a segítségére siet. A Mana tagjai az Akadémia határához közel gyakorolnak, és mivel mágikus erejüket negatív célokra használják (sok tagjuk csak úgy képes bűbájt alkalmazni, hogy közben más mágia segítségével bántalmazzák, és az ez által kiváltott stressz segíti elő a bűbájhasználást) az Akadémia mágikus védelme legyengül. Ezt a strigák kihasználják, és betörnek az Akadémia területére. A támadás a testőröket váratlanul érte. Sok strigát megölnek, de több testőr és mora odaveszett, és néhányat el is hurcolnak. Mason szelleme "elmondja" Rose-nak, hol rejtőznek a strigák és hol tartják fogva a rabokat. A testőrök (és néhány mora, meg néhány idősebb testőrtanonc) mentőakciót szerveznek a foglyok kiszabadítására. A mentőakció sikeresnek könyvelhető el, viszont Dmitrijt elrabolják és strigává változtatják. Rose a megmentésére indul, ehhez Adrian ad neki pénzt, azzal a feltétellel, hogy miután Rose visszatér, ad a fiúnak egy tisztességes esélyt.

Engem nagyon fellelkesített, hogy Rose és Dmitrij szerelme beteljesedik, és felcsillan a remény arra, hogy együtt lehetnek (természetesen Rose érettségije után). Rose Mason halála iránt érzett bűntudatát és lelkivilágának romlását az írónő remekül megjeleníti. Rose agresszivitása egyre erősebbé válik, és ő maga is gyakran tapasztalja, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a tudata felett. Nagyon fél attól, hogy meg fog őrülni. Mason szellemét is gyakran látja, amit a stressz okozta fárdtságnak tud be, de később megtudja, hogy ez az „árnyékcsókoltság” egyik hatása.
SPOILER VÉGE!!!



Szerintem ez a kötet nagyon izgalmas és érzelemdús, ezt is csak ajánlani tudom mindenkinek, aki egy fordulatos, eseményekkel gazdag történetre vágyik. Ez a rész sem túl hosszú, így az elfoglaltabb olvasók is viszonylag hamar a végére érnek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése