2010. november 1., hétfő

Richelle Mead - Vámpírakadémia

„Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Lissa a vérre – viszonylag konszolidáltan – szomjazó mora vámpírok egyik nagytiszteletű családjának egyetlen leszármazottja és túlélője. Rose, aki életét tette fel legjobb barátnője védelmezésére, a dampyr testőrtanoncok sorát erősíti. A vaskapukon kívül a vérszomjas, élőhalott vámpírok, a strigák lesik az alkalmat, hogy elvegyék életüket, és magukhoz hasonlóvá tegyék őket. De a kapukon belül sem veszélytelen az életük: Lissa különleges mágikus képességei legalább annyira megkeserítik a mindennapjaikat, mint a mindkettőjüket megkísértő tiltott szerelem.”

Ezt a könyvet drága barátnőm, Edit nyomta a kezembe, amikor panaszkodtam neki, hogy nincs ötletem, nem tudom, hogy mit olvassak. Nagyon megtetszett a történet, lenyűgözött az írónő által megalkotott világ és a fordulatos cselekmény. Ebben a könyvben Richelle Mead egy vámpírokkal teli, teljesen egyedi világot teremt meg, ahol léteznek "jó" vámpírok, a morák, "rossz" vámpírok, a strigák, a morákat védelmező dampyrok, valamint emberek. A strigák halhatatlanok, és a morákra vadásznak, mivel a vérüktől sokkal erősebbek lesznek. A dampyroknak ezért is kell védelmezniük a morákat, valamint a dampyrok csak a morák segítségével tudnak szaporodni, ezért sem hagyhatják, hogy a strigák győzedelmeskedjenek a jó vámpírok felett.
A moráknak mágikus erejük van, 4 féle elemre szakosodhatnak: föld, tűz, víz, levegő.
Lissa Dragomir egy nemesi származású mora, aki barátnőjével és leendő testőrével, Rose Hathawayel két év szökés után visszakényszerül a Szent Valgyimir Akadémia vaskapui mögé. Lissa és Rose között különleges kötelék van, amelynek köszönhetően Rose érezni tudja Lissát, bármikor meg tudja találni barátnőjét.

SPOILER!!!
A Szent Vlagyimir Akadémiában a morák és a dampyrok tanulnak. Itt képezik ki a dampyrokat testőrökké. Mivel Rose két évvel le van maradva, különórákra van szüksége. Dmitrij Belikov testőrrel kell naponta edzenie, hogy a tanév végén sikeresen levizsgázzon. Rose és Dmitrij már megismerkedésük óta vonzódnak egymáshoz, de szerelmük nem teljesedhet be a korkülönbség miatt (7 év), valamint azért, mert mindketten Lissa testőrei lesznek.
Rose barátnője, Lissa még nem szakosodott egyik elemre sem, emiatt többen bántják is. Később kiderül, hogy ő egy 5. elemre, a lélekre szakosodott. A lélekhasználók sok különleges dologra képesek, Lissa például gyógyítani tud. Ezt a képességét egy rokona, Viktor Daskov akarja kihasználni. Viktor nagyon beteg, meg vannak számlálva a napjai, azonban ő akar lenni az uralkodó. Ezért elrabolja Lissát, hogy a lány meggyógyítsa őt. Lissát Rose, Dmitrij, Chrtistian (Lissa barátja) és a testőrök megmentik, a barátnők kötelékének köszönhetően.
A cselekmény ennél sokkal fordulatosabb, én csak a nagyon lényeges dolgokat írtam le.
SPOILER VÉGE!!!


Richelle Mead könyvében vannak azokban kifogásolható dolgok is, amik akár rossz példát is mutathatnak az olvasóknak, ilyen többek között a tinédzser lányok mértéktelen bulizása és alkoholfogyasztása. Ennek ellenére nekem nagyon tetszett a Vámpírakadémia, és ajánlom mindenkinek, aki szereti a vámpíros könyveket.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése