2013. február 27., szerda

Laurell K. Hamilton - Véres csontok (Anita Blake 5.)

„Egyetlen halott feltámasztása Anita Blake számára szinte rutinfeladat. De mihez kezdjen egy egész temetővel? Ez az ügy már első hallásra is rázósnak tűnik. És aztán csak egyre bonyolultabb, véresebb és veszélyesebb lesz. Anitának egy ősrégi temető halottait kellene feltámasztania, hogy a segítségükkel elsimíthassanak egy egyre élesebb vitát a szóban forgó terület jogos tulajdonosait illetően. A megbízók ugyanis luxusszállodát készülnek építeni a hegyek közé, de az ötlettől nincs mindenki elragadtatva. Főként a Bouvier család, akik azt állítják, az őseik abban a földben nyugszanak, tehát a terület őket illeti. De Anita úgy érzi, nincs a birtokában minden információ. Mintha elhallgatnának előle bizonyos dolgokat. Aztán itt vannak a brutális gyilkosságok, melyeknek meg kellene találnia az elkövetőjét. Úgy tűnik, egy vérszomjas vámpír garázdálkodik a környéken, ezért Jean-Claude is a helyszínre siet, és az ő rivalizálása egy másik nagyhatalmú vámpírmesterrel csak tovább bonyolítja a helyzetet. Titokzatos halálesetek, egy temetőnyi zombi, egy fogságából kitörni készülő szörnyeteg - de a vámpírvadász lelkére mégsem ezek a dolgok jelentik a legnagyobb veszélyt. Talán Anita ezúttal túl közel engedi magához Jean-Claude-ot. Talán...”

Egyre inkább magával ragad engem ez a sorozat, mire észbe kapok, már az ötödik részt olvasom. A Véres csontok is igazán tetszett, nagyon izgalmas a cselekménye, és egyre erőszakosabb. Hamilton megrázóbb témákat boncolgat, míg az előző részben „csak” nemi erőszak volt jelen, itt már pedofília, gyerekek kínzása. A történethez hozzá tartoznak ezek az elemek, nem csak arról van szó, hogy „na bedobok valamit hogy megbotránkozzatok”, szerves részei a cselekménynek, ezek motiválják Anitát is. Na de ne ugorjunk ennyire előre. Minden azzal kezdődik, hogy Anita Blake különleges megbízást kap egy ügyvédi irodától, hogy idézzen meg egy egész temetőnyi zombit, ami rengeteg, két-háromszáz éves halottat jelent. Mindezt a lehető legrövidebb idő alatt, hiszen ettől függ, hogy a cég építkezhet-e a területre, avagy sem, bukik párszáz milliót, avagy sem? Anita a helyszínre utazik segítőjével, a vörös hajú, kisfiús Larryvel, hogy megpróbálja teljesíteni a megbízást. Munkájuk során hősnőnk egy gyilkossági ügybe is belebotlik, egy kegyetlen ámokfutó gyerekeket mészárol le, és még egy fiatal lányt is vámpírrá változtattak. Vajon összefügg a két eset? Ha igen, ki áll az egész ügy mögött? Talán a Bouvier család, akik nem szeretnék, hogy az ügyvédi iroda a földjükre építkezzen? Anita a helyi mestervámpír segítségét kéri, és Jean-Claude közbenjárásával meg is szerveznek egy találkozót, ami méginkább bonyolítja az amúgy is veszélyes helyzetet.

A nyomozós rész itt is nagyon izgalmas volt, több szálon fut a cselekmény, végül minden egy kézben összpontosul. Hamilton megint nagyon kreatív volt, új lények gazdagítják a sorozatot: a helyi tündérek és egy rég eltemetett mumus harcát ismerjük meg, és még egy világító szemű, pedofil vámpír is helyet kap a könyvben. Hősnőnk persze egyből rájön, hogy valami itt nem stimmel, és próbálják előle eltitkolni a dolgokat, ő azonban nem nyugszik, és mindent megtesz, hogy megmentsen egy elrabolt, fiatal fiút.
Larry is nagyobb szerepet kap ebben a részben, lehetősége van bizonyítani, és nagyon bátran viselkedik, igazi vámpírvadász lehet belőle, bár a pisztollyal még gyakorolnia kell egy kicsit. J
Végre már Anita és Jean-Claude is együtt tudott tölteni több időt, így hősnőnk már kezdi megkérdőjelezni, hogy kik is a szörnyek valójában. Jean-Claude ismét nagyon imádnivaló, igazán szórakoztató látni, ahogy szépen, lassan „befűzi” Anitát.
Anita ebben a részben sokszor nem tetszett nekem, néha magának kereste a bajt, és nem azzal, hogy nem állt le a nyomozással, hanem mert erőltette a helyi vámpírmester bevonását az ügybe, pedig tudta, hogy súlyos következményei lehetnek annak, hogy Jean-Claude így „betolakodik” a területre. Végül nem bántam, hogy hősnőnk ilyen mitugrász volt, mert ez egy nagyon meglepő végkifejlethez vezetett, ahol aztán mindet kaptuk, aminek egy Anita Blake könyvben lennie kell: vér, rothadó testek, szex stb.

Összességében nagyon tetszett ez a rész, Hamilton nem múlta alul önmagát, a stílusa továbbra is lehengerlő.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése